Wandelen in de Harz

Zin om te wandelen in de Harz? Onze vakantiewoningen in het zuid-westen van de Harz (ca. 12 km van Braunlage) wandelen in de Harz Duitsland liggen direct aan de rand van het bos en zijn ideaal voor een wandelvakantie in de Harz. Er zijn veel wandelroutes in de buurt, waar u ver weg van de stress van het alledaagse leven van de schitterende natuur van het Harzgebergte kunt genieten. Vele kleine beekjes ontspringen in de bergen en vormen het kleine riviertje de Zorge, dat door ons dorp slingert en het dorp zijn naam gaf. Rondom Zorge zijn er ook enkele idyllisch gelegen meren. Op slechts 30 min. wandelen van onze vakantiewoningen bereikt u de „nieuwe vijver“ (Neuer Teich). Kom lekker wandelen in de Harz.

Mooie diashow van een wandelvakantie in Zorge

Wandelen in de Harz met mooi uitzicht

Wandelen in de Harz - Uitzicht vanaf klokkentoren ZorgeRondom Zorge zijn er uitgestrekte bossen met een divers landschap en vele wandelroutes, ideaal om te wandelen in der Harz. Vanuit de klokkentoren boven Zorge heeft u een prachtig uitzicht over het dal. Ook andere uitkijkpunten bieden prachtig uitzicht over het landschap met de bossen, diepe dalen, rivieren en meren. Tijdens de wandelingen in de ongerepte natuur komt u geheel tot rust. De Harz en ons vakantiehuis zijn ook ideaal voor een vakantie met hond in Duitsland

wandelen Harz Duitsland

Wandelroutes in de directe omgeving / de Harz

Zorge behoort tot de gemeente Walkenried in der Harz en is ideaal om te wandelen. Het ligt in het voormalige grensgebied van Oost- en Westduitsland en is dus ook interessant wandelaars die in de Duitse geschiedenis geinteresseerd zijn. In de directe omgeving zijn er verschillende korte wandelroutes, evenals de Harzer Baudensteig, in totaal 100 km lang en drie langeafstandswandelpaden: het  Karstwandelpad, de Hexenstieg en de Groene Band wandelroute langs de voormalige Oost- en Westduitse grens. 

Bergtop Brocken Harz DuitslandIn de Harz was de vroegere deling van Oost- en West-Duitsland voor natuurliefhebbers bijzonder ingrijpend: de Brocken, de meest imposante en met 1141m de hoogste berg van Noord-Duitsland en het symbool van de Harz kon 40 jaar lang alleen vanaf een afstand worden bewonderd, omdat de Brocken in 1961 na de bouw van de muur tot militaire zone werd verklaard die niet mocht worden betreden. Op de top van de berg werd door het Sovjetleger en de Stasi een vesting gebouwd die voor bewaking en spionage werd gebruikt. Na 1990 zijn de militaire gebouwen afgebroken.  In de 40 jaar dat de voormalige grensstrook was afgesloten voor mensen, is hier een bijzondere flora en fauna ontstaan, waardoor de Harz ideaal is om te wandelen. De Duitse milieuorganisatie BUND zet zich ervoor in dat de Groene Band tot beschermd milieugebied wordt verklaard.  

Wandelroute De Harzer Baudensteig

De 6e etappe van de Harzer Baudensteig wandelroute loopt van het noorden naar het zuiden direct door het plaatsje Zorge, waar onze vakantiewoningen in de Harz zijn. Deze wandelroute begint in het rivierdal van de Wieda en loopt via Helenenruh door Zorge naar het in de 12 eeuw gestichte, beroemde Cisterciënzersklooster in Walkenried. Het indrukwekkende klooster staat sinds 2010 op de Wereldcultuurerfgoedlijst van de UNESCO en is een mooie en koele verademing na een lange wandeltocht. Er worden veel tentoonstellingen gehouden. De monniken van het Walkenrieder klooster veranderden de moerassen rond Walkenreid in een uniek vijverlandschap en een wandeling langs de middeleeuwse visvijvers is een prachtige belevenis.

Wandelen in bos in de Harz DuitslandGeschiedenis- en wandelliefhebbers hebben Zorge en Walkenried veel te bieden en dat uit verschillende tijdperken: het klooster uit de Middeleeuwen, de mijnbouw en metaalindustrie uit de 19e eeuw en de geschiedenis als grensgebied van Oost- en Westduitsland ten tijde van de koude oorlog en dat alles omgeven door de prachtige ongerepte natuur en bergen van de Harz: een waar wandelparadijs.

Als u in een van onze vakantiewoningen verblijft,  geven we u graag informatie over de fiets- en wandelroutes in de omgeving. U bent van harte welkom bij ons om te komen wandelen in de Harz.